Thursday, April 19, 2007

Tulpankraschen (Skolarbete)

Mitt arbete om tulpankraschen. Hoppas det är informativt, återkommer med betyg. Notera att en del för er mindre viktiga saker har tagits bort


”We like to speculate on things that are new and different. It’s in our genes”
- Roger McNamee

Tulpanen kommer ursprungligen från Asien och redan 2000 år innan Kristi födelse uppskattades lökväxter. Det arrangerades ”lökfester” för att fira att våren hade anlänt. Tulpanens historia är ganska diffus fram till den osmanska delen av dess historia. Tulpanen betraktades som en religiös symbol. Anledningen till att det inte finns så mycket bilder på tulpaner från denna tid var att det var förbjudet att avbilda guds verk.

Tulpanbubblan ägde rum främst i Nederländerna. De finns olika uppfattningar på vilka som var de första lökarna i Europa. Ett förslag är att tulpanlökar kom med en tyglas som en gåva till en köpman från en annan. Köpmannen visste dock inte vad man använde lökarna till och testade att ugnsbaka dem och åt till middag. De lökar han inte tillagade planterade han i köksrabatten. Dessa växte sedan upp som fina tulpaner. Köpmannen skänkte sedan lökarna till en kunnig botanist som planterade om dem och kontaktade sina botaniska forskarvänner. Bland annat med Carolus Clusius, som i framtiden kom att bli en av de mest framträdande tulpanexperter. Carolus största roll var att han skickade lökar till kunniga runt om i Europa så att den spreds.

En annan idé är att en österrikisk ambassadör i Konstantinopel skickade ett antal lökar till sina vänner. En av dessa planerade lökarna och fick se en vacker blomma växa upp. För att tjäna lite extra pengar försökte han sälja till ganska högt pris. En tjuv stal då lökarna och sålde dem på marknaden till ett lägre pris. Lökarna spreds nu på svarta marknaden.

Tulpaner blev ett mode och de manipulerades med blommorna för att få fram magnifika färgkombinationer. I efterhand har forskare fått fram att det var ett speciellt virus som bara angrep tulpaner som skapade dessa beundransvärda färgskiftningar.

Priserna steg och handelsmän började köpa upp lager tulpanlökar för att kunna sälja dyrare nästa säsong. Efter ett tag började också människor från de lägre stånden spekulera i lökar. Ofta hade de hört historier om köpmän som blivit rika, och lockades nu själva av tanken att tjäna snabba pengar. Priserna fortsatte stiga så fler och fler hade bekanta som tjänat pengar på tulpanhandel.

Florister var beteckningen på dem som handlade i tulpaner endast för att tjäna pengar. Floristerna hade ofta inte så mycket kunskap om själva blomman och odlade den inte. Arbetarklassen hade ofta verktyg som var ganska värdefulla och kunde pantsättas för att få fram kapital till lökhandel.

Ju fler som drogs in i lökhysterin, ju mer steg priserna. En acceleration drog iväg under år 1635 och under vintern 1635 kunde enskilda lökar stiga över 100%. Folk investerade så mycket som möjligt. Den i särklass mest eftertraktade tulpanen var Semper Augustus som var lika dyr som en bättre bostad med stor trädgård i Amsterdams finare delar.

Två faktorer som spädde på hysterin var att Tulpanerna kunde få sidolökar, dessa var ofta av mycket varierande kvalité. När en konnässör ville köpa sidolökar av en linnehandlare frågade linnehandlaren om konnässören verkligen ville köpa grisen i säcken? Men tidigare hade bara lökar kunnat handlas under sommartid då lökarna inte var under mark. Men eftersom det tog så lång tid för sidolökarna att mogna lockades många till att sälja lökarna i förtid. Nu kunde lökar säljas året runt.

Terminshandel började också tillämpas med skuldförbindelser. Ett papper där de stod detaljer om blomman och när löken skulle tas upp. Fördelen med terminshandeln var att man kunde köpa/sälja lökar året runt. Det negativa var att man nu handlade med papper och inte lökar, så säkerheten minskade och risken för bedrägeri ökade. Terminshandel går i kort ut på att man spekulerar om varans framtida värde. Man bestämmer ett pris och datum. Överstiger värdet priset vid datumet har man vunnit, är lökarnas värde mindre än priset har man förlorat.

Tulpanodlaren Wouter Winkel hade avlidit och hela hans tulpanlöksamling skulle nu aktionernas ut. Det gjordes mycket reklam för aktionen som skulle vara 5 februari, 1637. Under denna aktion slog de flesta priser rekord då de ryktades att Winkels lökar var av extra bra kvalité. Totalt gav försäljningen av alla lökar en inkomst på 90 000 gulden. En årslön för en snickare låg på den tiden på 250 gulden.

Kraschen kom bara några dagar senare, den första tisdagen i februari. På en floristklubb skulle aktionen inleddas och en lök som i normala fall haft många ivriga intressenter tvingades sänka startbudet flera gånger om. Chocken spred sig, för del flesta hade betalt liknande pris på de lökar de köpt och såg nu sina vinster förvandlas till förluster. Ryktet spred snabbt och kraschen var ett faktum, marknaden för tulpanlökar var helt borta. Många hade förlorat allt de ägde, och lite till. Priserna hade stigit så mycket att den andel människor som hade kapacitet att spekulera i lökar minskade drastisk, och priserna följde då med nedåt. Efterfrågan minskade helt enkelt. Efter kraschen var handeln som bortblåst. Endast sanna tulpanentusiaster handlade med tulpaner och då inte för att tjäna pengar.

Fyra dagar efter kraschen beslutade plantskoleägarna i Nederländerna att ha ett stormöte för att besluta hur man skulle gå tillväga för att minska skadorna efter prisfallet. Fyra dagar var riktigt snabbt agerat för den tidens infrastruktur.

Under december 1635 och januari 1636 bytte tulpanskuldförbindelserna ägare många gånger om. Så när bubblan kulminerade var ett komplicerat system uppbyggt. Det var omöjligt att få ut alla pengar som bytena skulle ha genererat. Om en länk i systemet inte kunde betala förstördes hela kedjan. Rättsväsendet hade svårt att styra upp det hela och ingen ville besluta vad som skulle göras. Beslutet var att man skulle gå från slutet av kedjan och tillbaka enda till den som planterade löken. Kunde man inte betala till den man köpt fick man betala en straffavgift. Sedan fortsatte de ner i länken tills någon kunde betala eller eventuellt hela vägen till odlaren. Detta gjorde att de som slutat med sitt arbete inte förlorade mer än de satsat. Dock var de ofta allt de ägde.

Andra krascher i historien

Kipper- och wippertiden
Var denna typ av finansiell krasch den första? Frågan är lätt att svara på eftersom bara några decennier tidigare ägde en krasch rum i Tyskland. Adeln och prästerna hade nämligen börjat byta ut ädelmetallerna i mynten så att mynten bara hade ett nominellt värde. Man började också tillverka mer mynt och till slut var mynten helt värdelösa och fick återkallas. Krisen spred sig sedan till stora delar av Europa och en del av Asien.

The South Sea Bubble
I England hade det varit en längre tid av högkonjunktur men investeringsmöjligheterna var små. Det ansågs vara en förmån att få äga aktier och bara aristokratin gjorde det. 1711 bildades företaget The South Sea Company som tog över en del av Englands statsskuld för att få monopol på söderhavshandeln. Företaget tillfredställde allmänhetens investeringsbehov. TSSC erbjöd sig sedan att ta över hela skulden, vilket gjorde att aktien steg från 130 till 300 dollar. Företaget sålde då ut ännu mer aktier som bland annat kungen investerade i. Eftersom intresset var så stort sålde man ut ytterligare aktier för 400 dollar. Kursen fortsatte stiga upp till 550 dollar och då sålde man ut ytterligare aktier för 800 dollar. Tillslut steg kursen mot 1000 och då insåg företagsledarna hur övervärderat företaget var och sålde av alla sina aktier – kraschen var ett faktum.

Under denna period startade många företag. Bland annat företaget med namnet ”A company for carrying on an undertaking of great advantage, but nobody to know what it is”. Företagets grundare lyckades med emissionen (utsäljning av aktier för att få kapital) och flydde därefter landet med alla pengar.



IT-kraschen

”The frenetic buying of Internet stocks is going to make the tulip buyers of the seventeenth century look like value players” – Rich Berry, amerikansk analytiker.

Att Johannes Bertorp sålde sitt nystartade enmansföretag, WinEasy, för 100 miljoner kroner visar hur övervärderade IT-bolagen var. Unga entreprenörer startade IT-företag i sitt garage och visade banbrytande idéer för en häpen allmänhet. De fick extremt mycket i aktiekapital och tyngdes av extrema förluster. TV4 sände aktieprogram och skvallertidningarna hade aktie tips på löpsedlarna. De som drev upp värderingen av IT-företagen var att man istället för att värdera företag från deras vinster gick över till att bara värdera tillväxt. Att gå med vinst ansågs som tecken på svaghet då man inte kunde investera pengarna. Det talades om den nya ekonomin och till och med rutinerade analytiker lämnade sina gamla analyssätt för de nya.

”In the New Economy, many of the old rules do not seem to apply anymore”

- Time Magazine

På Internet skulle det inte finnas plats för att komma på andra plats, antingen var man bäst eller så la man av. Man räknade med att tillväxten i framtiden skulle resultera i vinst.
Eempel på att det var svårt att gå i vinst i början med Informations Teknik:
I början gav man bort webbläsare då de var värdelösa utan användare. När användarna började knytas till produkten kunde man börja ta betalt då den uppfyllde sin funktion.

Så varför blir de då krascher återkommande?

Det finns vissa faktorer som återkommer vid varje krasch och andra som är nya för varje krasch. Girighet är en av de faktorerna som alltid är med, och den är förmodligen den starkaste. Så länge folk är giriga och kommer att försöka tjänar pengar kommer bubblorna uppstå. Om någon i din närhet tjänar massvis med enkla pengar kommer du förmodligen haka på. Sedan får folk i din närhet reda på hur enkelt du tjänar pengar och hoppar på samma tåg. På så sätt kommer det hela tiden in kapital i marknaden. Efterfrågan men utbudet är det samma, vilket resulterar i att priserna stiger.

Att folk följer efter och gör som alla andra kallas masspsykologi. Detta går hand i hand med girigheten och faktumet att människan är en flockmänniska. Det finns väldigt många exempel på att människan är ett flockdjur. Mode är ett exempel, alla har in princip liknande kläder. Ett annat exempel är att en människa som lever i ensamhet blir deprimerad. Vi gör helt enkelt som varandra för att passa in och inte hamna utanför. Om dina vänner blir miljonärer blir det extra viktigt för dig att också bli det. Och om dina vänner inte är miljonärer är det mindre viktigt för dig också.

Okunskap är också en viktig faktor. Under IT-kraschen så slutade man att analysera vinster och lade all kraft på tillväxt. Idag är det svårt att förstå hur välutbildade analytiker kunde överge sina traditionella metoder och istället i hög grad spä på bubblan. Ett bra exempel på hur man skulle starta ett företag som på Internet sålde hundralappar för 85 kr. Företaget skulle via reklam i media få extremt mycket kunder men gå med en svindlande förlust. Men företaget skulle växa med aldrig tidigare skådad tillväxt så företaget skulle kunna värderas mot skyarna. Detta är ett extremexempel men budskapet framgår tydligt.

Det är också vanligt med att bubblorna kommer efter en tid av välstånd. Det är då högkonjunktur och folket har mycket pengar. Mer pengar kan avvaras för att spara och man kan ta högre risker och förlora pengarna utan att det svider allt för mycket.

En faktor som varierar mycket från krasch till krasch är om produktens värde är mycket svårbedömd. T.ex. en ny produkt som förväntas förändra världen. Hur ska den värderas? Inga vinster eller analyser finns som grund, bara en stor potential. Företag med stor potential kan ofta övervärderas då många målar upp det bästa scenariot och glömmer risken. Detta hände under IT-kraschen på så sätt att företagen värderades bara efter potential. Under Tulpankraschen var det också en relativt ny produkt på marknaden. Den blev mode och utbudet var mycket litet.

Den stora anledningen till att krascher alltid kommer uppstå är att vi aldrig är i samma ekonomiska ställning. Det finns alltid nya faktorer. Idag har vi globaliseringen som argument för att värdera upp kurserna. När eller om USA går in i lågkonjunktur finns det andra starka ekonomiska makter som kan ta över stafettpinnen. Vi har massa NIC-länder (NIC= Newly Industrialized Countries) som kraftigt ökat sin produktion och export av varor. Den största fördelen de haft i sin utveckling är tillgången till billig arbetskraft. I länderna håller en köpkraftig medelklass på att växa fram. Många av dessa länder finns i Asien och i delar av Syd Amerika.

Varför uppstod Tulpankraschen?

Vad är det då som är specifikt för tulpankraschen?

Den grundläggande faktorn bakom att det blev en tulpanbubbla var att utbudet var mycket begränsat och det tog lång tid att utveckla nya lökar. Efterfrågan ökade kraftigt och utbudet hängde inte med. Det ständigt ökande priset gjorde att folk började spekulera i att köpa lökar. Att det ständigt kom upp nya varieteter gjorde spekulerandet ännu spänningsfyllt. På den här tiden var börsen inte lika säker som idag. Investerandet baserades mycket på import från Asien, vilket var mycket riskfyllt då man på många olika sätt kunde förlora lasten och livet på vägen. Vadslagning var också ett populärt sätt att investera. Om man jämför dessa olika investeringsalternativ måste tulpanlökar ha varit en relativt riskfri investering, särskilt då prisökningen inte såg någon avmattning.

Folk använde historisk uppgång som garanti för att priset skulle fortsätta upp, och eftersom alla gjorde detta så fortsatte uppgången. Man motiverade en kommande uppgång med att det gått upp tidigare, d.v.s. att man inte hade några fundamentala grunder för en uppvärdering. Det går att jämföra med dagens sätt att motivera kursuppgångar med Teknisk analys. Till slut hade priset drivits upp så mycket att färre hade råd att handla med tulpaner, och då minskade efterfrågan. När efterfrågan sedan minskade följde priserna efter, och eftersom prisnivån var så uppblåst var marknaden mycket instabil. När prisfallet kom chockades alla och det uppblåsta värdet försvann på mycket kort tid.

Det är ändå mycket svårt att bedöma vad som kunde göra tulpanmanin så extrem. Historiker och experter har mycket svårt att hitta rationella förklaringar.

Det mest humoristiska är att det var hyacintmani drygt 100 år efter tulpankraschen kulminerat. Dock var den inte i samma omfattning och den dyrast hyacinten var bara en tredjedel så dyr som den dyraste tulpanen var.

61 comments:

Anonymous said...

hello Ive just found this site[url=http://expeditionquest.com/myeqspace/index.php?do=/public/user/name_James139/].[/url]

Anonymous said...

Which i was looking at this www page and find it to be quite helpful. I would greatly get pleasure from just about any assistance.

Lately, Louisville has come forth as a major gathering place for the health care and health-related sciences industrial sectors. Louisville has been key to breakthroughs in heart and hand medical procedures as well as cancer cure. A few of the earliest man-made cardiovascular system transplants were made in Louisville. Louisville's flourishing downtown medical research university involves the new $88 thousand rehab middle, and a health and fitness sciences exploration and commercialization recreation area which, in alliance with the University of Louisville, has lured nearly 75 leading people and researchers. Louisville is actually also house to Humana, one of the nation's biggest health insurance plan corporations.

Louisville is home to many major businesses and businesses.

Anonymous said...

Hi,

I'm just browsing sites for the children of Haiti.

I'm here for a non-profit haiti organization that gives time to
building an oppurunity for the kids in haiti. If anyone wants to give money then this is the place:

[url=http://universallearningcentre.org]Donate to Haiti[/url] or Help Haiti

They provide kids in Haiti a positive outlook through education.

Yes, they're legitimate.

It would be great if you could help

Anonymous said...

submit a site online dating [url=http://loveepicentre.com/]the dating game[/url] singles in newburyport http://loveepicentre.com/ online dating service

Anonymous said...

laptop batteries [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/page72.html]notebook batteries[/url] AC Adapter http://www.hqlaptopbatteries.com/-z99-laptopbatterymodel888.html Armor Laptop
High Quality Laptop Batteries [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-305-laptopbatterymodel178.html]laptop comparison[/url] High Quality Laptop Batteries http://www.hqlaptopbatteries.com/-f15-laptopbatterymodel1889.html High quality discount laptop battery store
laptop batteries reviews [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-n80-laptopbatterymodel893.html]LAPTOP Magazine[/url] Acer Laptop http://www.hqlaptopbatteries.com/-s3-s411td-laptopbatterymodel1625.html Apple laptop battery

Anonymous said...

Whats up all, I just signed up on this terrific community and wished to say howdy! Have a fabulous day!

Anonymous said...

buy online pharmacy somaallegra d pharmacy on line

[url=http://www.bebo.com/buylevitraonline1]buy levitra online in 24 hours[/url]

Anonymous said...

Hey there all suitor members i m kunal from kolkata we are specialised in providing largeness emailing services no spam shit
nothing else send emails anywhere u want even we are providing emails options to Craiglist Emails !!

OOH yeah i m preferable u can email Craiglist @cl emails too with us !!

we dont be struck by any spam conduct u can send emails to anywhere u miss u can ballyhoo anything u like !

we are giving exlusive 95% inbox Gurantee with our every Plans !!

We are having all types of plans instead of every ditty pls visit at one time :- [url=http://www.inbox-mailer.com]Out Locality Inbox Mailer An eye to more details ![/url]


choicest bulk [url=http://www.associatedcontentnetwork.com]email[/url] military talents,largest size email software,unsurpassed dedicated server,most desirable dedicated servers,excellent email thoroughly maintenance,superb email marketing,unsurpassed email newsletter maintenance,blast email service,racket email services,din emails,blast post,bulk e post,bulk e despatch marketing
majority e post software,enlargement email,size email accost,enlargement email addresses,largeness email advertising,magnitude email pertinence,largeness email applications,largeness email destroy,magnitude email blasting,size email broadcasting,bulk email struggle,bulk email campaigns,magnitude email client,majority email blackjack,bulk email new zealand
size email maker,bulk email database,bulk email delivery,majority email tell,largeness email counsel sender,volume email apportionment,enlargement email extractor,bulk email fingerprint,bulk email forum,largeness email freeware,size email thick,enlargement email generator,mass email guidelines,volume email hosting,bulk email internet marketing,bulk email record
volume [url=http://www.inbox-mailer.com]email listings[/url],magnitude email lists,mass email dispatch,bulk email mailer,enlargement email mailing,[url=http://www.inbox-mailer.com]bulk email mailing[/url] heel over,majority email management,volume email manager,largeness email marketing,size email marketing offensive,bulk email marketing air force,enlargement email marketing services,majority email marketing software,largeness email newsletter,mass email newsletters
mass email opt in,mass email program,volume email programs

We are giving 95% + Inbox Guranteed No one can beat out us !! Thanks a allotment !

Anonymous said...

Hello everyone!

You can watch latest movies for free here:
http://www.freemoviez.biz

Movies are very good

Bye!

[URL=http://www.freemoviez.biz][IMG]http://static.thepiratebay.org/img/firefox-22.png[/IMG][/URL]

Anonymous said...

making drugs home [url=http://usadrugstoretoday.com/products/aciphex.htm]aciphex[/url] huge vaginal penitrations http://usadrugstoretoday.com/products/antabuse.htm obesity the immune system http://usadrugstoretoday.com/products/diclofenac.htm
control prevention asthma naturist medicine [url=http://usadrugstoretoday.com/products/eurax.htm]eurax[/url] omega 3 vitamin dosage [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ranitidine.htm]online diet plan[/url]

Anonymous said...

thc filter drug test metabolites [url=http://usadrugstoretoday.com/products/biaxin.htm]biaxin[/url] causes of vitamin d deficiency http://usadrugstoretoday.com/products/fludac.htm power of attorney and health care suragate in california http://usadrugstoretoday.com/products/medrol.htm
effects of a high sodium diet [url=http://usadrugstoretoday.com/products/propecia.htm]propecia[/url] heart interface inverter [url=http://usadrugstoretoday.com/products/cytotec.htm]viagra decrease sexual ability[/url]

Anonymous said...

hi all

I just thought it would be good to introduce myself to everyone!

Can't wait to start some good conversations!

-Marshall

Thanks again!

Anonymous said...

http://floatingcode.net/orlando/everythingorlando/index.php?topic=203097.new#new http://changer2vie.net/forum/viewtopic.php?p=123768#123768 http://www.vagos.es/showthread.php?p=1053241087#post1053241087 http://cgi.ikayaki.com/mac/apeboard_plus.cgi?command=read_message&msgnum=40
http://www.tehdarkangle.com/cgi-bin/forum/YaBB.cgi?board=retired;action=display;num=1270178129;start=0 http://www.measuredrecords.com/phpbb2/viewtopic.php?f=1&t=896235 http://www.liog.org/Forum/index.php?topic=75026.new#new http://www.swingers-club.dk/sc/forum/viewtopic.php?p=603197#603197
http://www.mini-robotics.com/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=124758.new#new http://www.50statenotary.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=140961 http://www.webdevelopmenthouse.com/alibaba/forum/viewtopic.php?p=1276#1276

Anonymous said...

http://www.lkshare.com/forum/showthread.php?p=4341#post4341 http://www.guavacreative.com/phpBB/viewtopic.php?f=2&t=133755 http://eastkentuckychat.com/viewtopic.php?f=6&t=72793 http://www.antihip.net/forum/viewtopic.php?f=3&t=183896
http://elstupido.com/forums/viewtopic.php?f=2&t=70976 http://mc.reasonzone.net/viewtopic.php?p=230247#230247 http://www.hightechiq.ro/forum/viewtopic.php?f=2&t=73757 http://www.beity-eq.com/forum/viewtopic.php?p=206070#206070
http://www.voodooandmagic.com/forums/viewtopic.php?f=6&t=60941 http://mjsaquitaine.fr/Forums/viewtopic.php?f=7&t=11333 http://www.ellenvelderman.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=7686

Anonymous said...

hello


just registered and put on my todo list


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

Anonymous said...

http://xws.in/divalproex/divalproex-sodium
[url=http://xws.in/alfuzosin/sanofi-apotex-alfuzosin]marijuana does not lead to hard drugs[/url] drug treatment courts an integrated approach class [url=http://xws.in/disopyramide/n-despropyl-disopyramide]n despropyl disopyramide[/url]
chinese herb drug interactions http://xws.in/amoxicillin/ampicillin-amoxicillin-for-pets
[url=http://xws.in/alendronate/alendronate-drug-drug-interaction]jones discount pharmacy[/url] four dollar drug list [url=http://xws.in/dramamine/giving-dogs-dramamine]giving dogs dramamine[/url]
shoppers drugs mart http://xws.in/dutasteride/dutasteride-hair
[url=http://xws.in/dutasteride/generic-dutasteride]pharmacy technician job openings[/url] new drug for quitting smoking [url=http://xws.in/abilify/abilify-lesbian]abilify lesbian[/url] drug interaction xanex and zoloft [url=http://xws.in/effexor/effexor-and-add]effexor and add[/url]

Anonymous said...

if you guys top-priority to ruminate on [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmacopoeia with a appraise generic drugs.
you can learn drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the medial [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] originator on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anonymous said...

http://meen.in/celebrex/allergy-asthma-celebrex
[url=http://meen.in/fluconazole/ingredients-of-fluconazole]migraine feverfew pharmacy[/url] how soon before sex should i take cialis [url=http://meen.in/clavulanate/amoxicillin-clavulanate-potassium]amoxicillin clavulanate potassium[/url]
windsors drugs rumour http://meen.in/erections/pubescent-erections
[url=http://meen.in/ethambutol/eurax-pregnancy]quick delivery viagra[/url] articles against drugs and athletes [url=http://meen.in/femara/femara-infertility-nolvadex]femara infertility nolvadex[/url]
hollywood drug history http://meen.in/ethambutol/eurax-is-for
[url=http://meen.in/clarinex/aciphex-pravachol-pravachol-ortho-evra-clarinex-actos]dysfunction erectile institute[/url] multi drug screen test [url=http://meen.in/erections/erections-and-pussys]erections and pussys[/url] drug zyban work [url=http://meen.in/fluocinolone/what-is-fluocinolone-acetonide-tropical-solution-used-for]what is fluocinolone acetonide tropical solution used for[/url]

Anonymous said...

lauren kritzman http://topcitystyle.com/kenzo-men-brand43.html chanel eiffel charm [url=http://topcitystyle.com/dark-grey-dress-shirts-color16.html]pointe shoes[/url] shoes for orphan souls
http://topcitystyle.com/tracksuits-dolce-amp-gabbana-category3.html womens silver spining shoes pearl izumi [url=http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=2471]webdesigners albuquerque[/url]

Anonymous said...

demonstration tie shoes http://topcitystyle.com/family-guy-men-underwear-brand100.html heelys shoes clearance [url=http://topcitystyle.com/ed-hardy-tiger-boxers-for-men-black-item1402.html]ralph lauren polo ranger boots[/url] eliminate smoke smell from clothes
http://topcitystyle.com/52-jeans-cut-pants-size3.html graphic designer jobs [url=http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=1721]bvlgari bulgari designer glasses frames australia[/url]

Anonymous said...

hilton head kitchen designers http://topcitystyle.com/takeshy-kurosawa-t-shirt-for-men-black-item2020.html designer labels uk [url=http://topcitystyle.com/richmond-casual-brand18.html]simple fashion guidance[/url] free label designer
http://topcitystyle.com/52-shirts-size3.html difference between medium width and wide width shoes [url=http://topcitystyle.com/of-white-black-sweaters-color161.html]convenient shoes[/url]

Anonymous said...

Make room the animal with two backs casinos? go over this new [url=http://www.realcazinoz.com]online casinos[/url] commander and postpone online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also probe our additional [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] manage at http://freecasinogames2010.webs.com and overcome veritable spondulix !
another new [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] regard is www.ttittancasino.com , because german gamblers, arrange manumitted online casino bonus.

Anonymous said...

travel to the netherlands http://adventurecollection.in/lufthansa/boeing-email taiwan travel guide taipei
[url=http://adventurecollection.in/inn/jurys-inn-group-ltd]last minute christmas travel[/url] travel sciences and pegasus [url=http://adventurecollection.in/plane-tickets/raleigh-plane-tickets]raleigh plane tickets[/url]
last minute travel to hawaii http://adventurecollection.in/expedia
[url=http://adventurecollection.in/vacation-packages/mazatlan-vacation-package]travel from budapest to frankfurt[/url] travel bantam [url=http://adventurecollection.in/expedia/expedia-travel-coupons]expedia travel coupons[/url]
how far did the wise men travel to visit jesus http://adventurecollection.in/map/map-chautauqua-county itaewon travel agencies english [url=http://adventurecollection.in/tour/windsor-castle-tour-guide]windsor castle tour guide[/url]

Anonymous said...

Infatuation casinos? verify this new [url=http://www.realcazinoz.com]online casino[/url] director and procrastinate online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also check our fresh [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] poor guidance at http://freecasinogames2010.webs.com and gain real compressed dough !
another trendy [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] plot is www.ttittancasino.com , in gain german gamblers, slip in unrestrained online casino bonus.

Anonymous said...

virgin genova http://xwe.in/gay-anal/fourteen-gay-boy
[url=http://xwe.in/adult-xxx/dressup-dolls-adult]hd clips adult[/url] just free hentai [url=http://xwe.in/orgy/seven-wet-girl-orgy-video]seven wet girl orgy video[/url]
american gladiator dildo http://xwe.in/archive-adult/upcoming-adult-movies
[url=http://xwe.in/ass-sex/make-that-ass-vibrate]adult dance lessons in monmouth county[/url] water based lubricant [url=http://xwe.in/ass-sex/big-ass]big ass[/url]
pantyhose anal sluts http://xwe.in/toon/xxx-toon-games
[url=http://xwe.in/oral/oral-sex-forums]adult qld[/url] dvd adult dirty debutantes [url=http://xwe.in/blow/girls-first-blow-job]girls first blow job[/url]
fucking machine porn http://xwe.in/thongs/galleries-of-woman-in-thongs
[url=http://xwe.in/adult-xxx/boomis-ring-adult]lesbian arse dildo[/url] india allen porn [url=http://xwe.in/archive-adult/sunland-park-new-mexico-adult-store]sunland park new mexico adult store[/url]

Anonymous said...

raleigh nc travel agents http://xwa.in/airport/lrd-laredo-airport mp3 travel chargers
[url=http://xwa.in/lufthansa/pinkerton-boeing-san-antonio]electrical engineer will travel and fix your problems contract[/url] flexability to travel sales rep job [url=http://xwa.in/adventure/southern-indiana-adventure-racing]southern indiana adventure racing[/url]
british train travel http://xwa.in/tours/joy-tours
[url=http://xwa.in/hotel/adobe-hotel-yahatchts]travel grants for salzburg global seminar[/url] map of ark of the lord travel [url=http://xwa.in/airport/airport-express-can-not-port-forward]airport express can not port forward[/url]
on assignment travel nurse company http://xwa.in/expedia/expedia-holidays travel hat [url=http://xwa.in/travel/premier-travel-lodge-manchester-city-centre]premier travel lodge manchester city centre[/url]

Anonymous said...

adult home movie [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-bluesteel--johnwayne-/9802database/]BlueSteel (JohnWayne)[/url] garden of good and evil movie [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-solstorm/9617database/]Solstorm[/url]
movie release [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-/904database/][/url] indie movie theater mn [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-unknown/22database/]Unknown[/url]
movie times upper east side [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-straightheads/20492database/]Straightheads[/url] another gay movie [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-lust--caution/4290database/]Lust, Caution[/url]
hentai movie paradise [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-la-banda-nos-visita/29797database/]La Banda Nos Visita[/url] vanishing point 1971 movie reviews [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-the-golden-compass/7994database/]The Golden Compass[/url]

Anonymous said...

wide width womens shoes http://www.thefashionhouse.us/trussardi-jeans-long-sleeve-top-for-men-black-item2425.html ralph lauren fabrics [url=http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=2471]clothes steamer[/url] beach clothes
http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=2333 designer kids room [url=http://www.thefashionhouse.us/xs-men-size46.html]boat shoes[/url]

Anonymous said...

massage the prostate [url=http://usadrugstoretoday.com/products/pletal.htm]pletal[/url] penis defects http://usadrugstoretoday.com/products/allopurinol.htm
grantwriting mental health [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-allergico---asma.htm]anti allergico asma[/url] ivd dental formula [url=http://usadrugstoretoday.com/products/eurax.htm ]caffeine heart anxiety [/url] big natural breast listing
structure of carbohydrates [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/r.htm]Order Cheap Generic Drugs[/url] discount medical uniforms scrubs http://usadrugstoretoday.com/products/hoodia-weight-loss-gum.htm
lesbian licks pussy sleeping [url=http://usadrugstoretoday.com/products/dilantin.htm]dilantin[/url] sacred heart medical center spokane washington [url=http://usadrugstoretoday.com/products/avapro.htm ]medicare guidelines for home health and discharge [/url] staph infection adults

Anonymous said...

fashion shows http://luxefashion.us/50-pants-size2.html seliga shoes [url=http://luxefashion.us/black-blue-men-underwear-color91.html]neil m shoes[/url] shoes catalogue
http://luxefashion.us/?action=products&product_id=514 awards entertainment fashion grammy trend worst [url=http://luxefashion.us/blue-men-color32.html]designer simpson[/url]

Anonymous said...

irritable bowel syndrome and control [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/la-salute-delle-donne.htm]la salute delle donne[/url] breast neoplasms epidemiology http://usadrugstoretoday.com/products/entocort.htm
stress and prematures and nicu [url=http://usadrugstoretoday.com/products/trazodone.htm]trazodone[/url] daily recommended vitamin dosage [url=http://usadrugstoretoday.com/index.php?lng=en&cv=us ]medical information for women with disabilities [/url] green tea powder weight loss
medical paper on shopping syndrome [url=http://usadrugstoretoday.com/products/dulcolax.htm]dulcolax[/url] heart complaints and pacemakers http://usadrugstoretoday.com/categories/smettere-di-fumare.htm
muscle girl porn pics [url=http://usadrugstoretoday.com/products/norvasc.htm]norvasc[/url] medical vestibular treatment [url=http://usadrugstoretoday.com/products/prednisone.htm ]limber tail syndrome [/url] splenda health risks

Anonymous said...

gucci positano http://www.thefashionhouse.us/m-dresses-size5.html best ever designer dewy foundation [url=http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=1373]stephenville fashion[/url] clothes dryer repair
http://www.thefashionhouse.us/lilac-dressy-tops-color128.html entourage fashion [url=http://www.thefashionhouse.us/etro-milano-striped-dress-shirt-for-men--item2441.html]fashion trends in europe[/url]

Anonymous said...

ecco golf shoes http://luxefashion.us/denim-blue-tunic-color7.html dog clothes for small dogs [url=http://luxefashion.us/gaastra-t-shirts-for-men-brand108.html]designer dream homes[/url] designer plumber outlet
http://luxefashion.us/bordo-women-s-tops-color140.html designer fabric pillow dog bed [url=http://luxefashion.us/41-dress-shirts-size22.html]element which gets wrinkles out of clothes[/url]

Anonymous said...

next clothes http://luxefashion.us/m-pants-size5.html gucci wallets [url=http://luxefashion.us/moncler-sport-zip-jacket-and-pants-brand113.html]dunnes holiday clothes shop[/url] boy wears girls clothes
http://luxefashion.us/yellow-cream-women-color201.html shoes wedding wide width [url=http://luxefashion.us/navy-blue-roberto-cavalli-color21.html]fashion indian photographer[/url]

Anonymous said...

lucky score 4 lottery picks http://xwn.in/poker-online_poker-player-grades texas lottery pick 3 winnings
[url=http://xwn.in/betting_rules-of-betting-odds]online gambling for us residents[/url] boxing betting tips [url=http://xwn.in/lottery_lottery-is-barbaric-and-cruel]lottery is barbaric and cruel[/url]
football betting tickets http://xwn.in/keno_keno-on-land-trusts
[url=http://xwn.in/jackpot_lottery-jackpot]seattle area casinos[/url] connecticut law private club gambling [url=http://xwn.in/roulette_okie-roulette]okie roulette[/url]
bingo in atlantic city new jersey http://xwn.in/bingo_push-out-paper-bingo-cards atlantic city casinos [url=http://xwn.in/casino-online_showboat-casino-atlantic-city]showboat casino atlantic city[/url]

Anonymous said...

play casino blackjack online casinos http://wqm.in/roulette_roulette-tips check my lottery numbers
[url=http://wqm.in/casino-playing-cards_vegetable-garden-playing-cards]compare blackjack and dash[/url] samsung blackjack forum [url=http://wqm.in/joker_where-can-i-listen-to-songs-by-joker-the-bailbondsman-for-free]where can i listen to songs by joker the bailbondsman for free[/url]
bingo playing cards http://wqm.in/casino-online_bonus-code-hollywood-park-casino
[url=http://wqm.in/joker_joker-picture]wash state lottery[/url] visa overstay and usa diversity lottery visa [url=http://wqm.in/bingo_canadian-dollar-bingo]canadian dollar bingo[/url]
casino software play roulette online http://wqm.in/keno_free-casino-bonus-play-keno hollywood casino harrisgurg pa [url=http://wqm.in/poker-online_poker-tube]poker tube[/url]

Anonymous said...

cool guys! after the latest untrammelled [url=http://www.casinolasvegass.com]casino[/url] games like roulette and slots !break completely like a sunny the all mod unburden [url=http://www.casinolasvegass.com]online casino[/url] games at the all redone www.casinolasvegass.com, the most trusted [url=http://www.casinolasvegass.com]online casinos[/url] on the cobweb! high-class our [url=http://www.casinolasvegass.com/download.html]free casino software download[/url] and delight in money.
you can also restraint other [url=http://sites.google.com/site/onlinecasinogames2010/]online casinos bonus[/url] . check out this new [url=http://www.place-a-bet.net/]online casino[/url].

Anonymous said...

movie video about life in restarent [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_kovak_box/]the kovak box[/url] questions over matilda movie http://moviestrawberry.com/films/film_love_comes_lately/ rugrats the movie
p2p movie downloads [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_one_that_got_away/]the one that got away[/url] movie quotes gladiator http://moviestrawberry.com/films/film_the_bracelet_of_bordeaux/ movie and showtimes
southpark movie quotes [url=http://moviestrawberry.com/films/film_episode_list_for_desperate_housewives/]episode list for desperate housewives[/url] mother india movie
nonnude movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_those_love_pangs/]those love pangs[/url] eragon the movie reviews http://moviestrawberry.com/films/film_mirror_mirror_2_raven_dance/ strange affair and movie star music
movie theaters pittsburgh [url=http://moviestrawberry.com/films/film_oral_fixation/]oral fixation[/url] blockbuster movie rental http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_family-movies/?page=24 drive in movie theaters in pennsylvania

Anonymous said...

I developed a Starcraft II website located here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I will be going to be adding many things to the site, such as replays, vods, fpvods, maps, live streams, tools, esports info and much more. There's a wiki there and really could use contributors to help me out. I hope you guys can register as my goal is for this site to be one of the coolest Starcraft 2 sites on the Internet. Please register soon as there will be a tourney. If you have any feedbacl please feel free to let me know!

Thanks. Great board by the way!

Anonymous said...

So I went ahead and splurged -- bought myself a [url=http://www.ordio.com.au/products/Fatman-iTube-ValveDock-Carbon-Edition-2.html]Fatman iTube Carbon[/url] and I am very happy to say that I am an extremely happy customer. I actually listened to one at a friend's house several months back and just couldn't get that quality out of my head because it impressed the heck out of me. I searched online everywhere for a great deal and finally found it at [url=http://www.ordio.com.au]Ordio[/url] in Westfield Bondi Junction. I called them first and asked a bunch of questions and everything was answered to my satisfaction so I went ahead and made the purchase. Dispatch was very fast. Everything was perfect. I'm pretty darn happy and I'm playing it right now. Not sure if they post outside of Australia but you won't be sorry if they do.

Very much worth it...

Floyd

Anonymous said...

Hey guys I'm not persuaded if this is the best forum to post this, but I am having some legitimat strife learning meeting women I saw meeting women[url=http://megan-abshire-bodybuilding2.blog.friendster.com/2010/05/answers-to-how-to-meet-a-girl-easier-than-a-celebrityalready-used-by-7398-different-people/
meeting women [/url] that blog, but it as a matter of fact didn't look as if to give to me alot of sanity to me. Can someone please serve me? It's so impregnable to meet the chick of my dreams.

This on the web wasn't clear to read

Suggestions on How to meet Girls at the Shopping mall

If you're a single guy and aren't the top at finding a good deal less meeting girls and are questioning where by you could possibly visit come across and fulfill a lady, then these ten sensible ideas on how to satisfy a toddler for the mall, must come in mighty handy.

1 - Go with the foodstuff court. Feel it or not, the meals court would be the absolute most effective site inside the shopping mall to fulfill a toddler. Here's what you do. Choose a foods spot and get in line for your meal. Though that you are in line, check close to the region exactly where anybody is sitting and eating. Appear to get a chick sitting alone, or even two women seated together. When you have your meal in hand, walk over to somewhere she or they're just sitting and find out if you possibly can join them. If you are honest and straightforward with them, your chances are quite great.

2- Do some considering. Just before you even contemplate proceeding towards the shopping mall to fulfill a woman, sit oneself down and do some severe thinking. Bear in mind how you may deal with a chick and what you would possibly say to her if you may be flourishing. Think about which parts for the shopping mall you'd go to. Also, you're likely to must buy a thing when there, what do you may need? Eventually, give some thought to what meeting a young girl in a public destination entails. Surely you are likely to would need to look and feel for any wedding ring prior to speaking to some female, and you are going to really need to think if it is wiser to speak to some young lady alone or one particular who's with others. Ultimately, you can expect to have to get sensible about your own age plus the ages associated with the young girl you desire to fulfill. As in, you can be required to tell oneself to get practical and don't consider to satisfy girls which have been substantially younger or older than that you are, or that look out of your league.



3 - Ask for benefit. Once one is lastly with the local mall, just one from the approaches to satisfy ladies is by asking them for support. Women realize that guys have no approach what they're undertaking once they are shopping, so asking for boost won't appear this kind of a ridiculous thought. Request facilitate in picking out a jacket for by yourself for instance. Engaging in so let's the woman know that you are single. If she agrees to help you, find out her other queries as you grab many jackets to try out on.

Hey guys I'm not for certain if this is the greatestl forum to mail this, but I am having some real grieve learning meeting women I look over meeting women[url=http://slana2.blogetery.com/2010/05/06/answers-to-how-to-meet-a-girl-and-be-cooler-than-brad-pittalready-used-by-6616-individuals/
meeting women [/url] that article, but it really didn't look as if to make alot of sanity to me. Can someone pretty please assist me? It's so impregnable to gratify the chick of my dreams.

Anonymous said...

I am ba-aaaaack! How much did you miss meh? [url=http://emanuel7powell.xanga.com/729910381/hvordan-tjene-penger-online]hvordan tjene penger raskt[/url]

Anonymous said...

this was my first time that i have visited you article and it is awesome ..

Anonymous said...

[url=http://moncler-jackor.org]Moncler[/url] NnpXlp FbvIkg [url=http://christianlouboutinpascheronline.net]Christian Louboutin[/url] WtmTwp OanUpc [url=http://www.true-religionbrandjeans.com]True Religion Jeans[/url] SyuDec [url=http://www.hoganshoes.co.uk/]Hogan Cheap[/url]
IjbXkx [url=http://www.hogan-schuhe.net]hogan schuhe[/url] 锘縖url=http://www.hogan-shoes.org/]hogan shoes[/url]
DanXwj [url=http://www.taskaonline.com]Chanel T谩ska[/url]
[url=http://www.monclerjakkevinter.com]moncler[/url] JipWfc [url=http://www.nikefreerunstore.dk/]Nike Free Run[/url]
[url=http://www.mbtdk.dk]mbt[/url] OiyRxw [url=http://www.taskaonline.com]Coach T谩ska[/url]
[url=http://www.mbtdk.dk]mbt sko[/url] KpiQjo [url=http://nikeairmax-women.com]Nike Air Max Women[/url]
[url=http://www.hogan-schuhe.net]Hogan Schuhe[/url] SpkQix [url=http://www.taskaonline.com]Mulberry T谩ska[/url]
[url=http://www.hogan-schuhe.net]Hogan[/url] GpaEdq [url=http://www.canadagoosetilbudnorge.com]Canada Goose[/url] WglMnm

Anonymous said...

Employees has a lion's share in every success[url=http://ravensofficialnflshop.com/]Terrell Suggs Women's Jersey[/url]
productivity[url=http://patriotsofficialshop.com/]Rob Gronkowski Elite Jersey[/url]
quality[url=http://ravensofficialnflshop.com/]Torrey Smith Elite Jersey[/url]
returns & failure This in turn triggers our learned responses that label the event good or bad But[url=http://officialbroncosroom.com/]Von Miller Jersey Blue[/url]
when one considers the 'me-too think' that is evident in schooling it is no wonder
Dizziness and blurred vision Ego sees advice as an infringement on its right to be right Simple breathing meditation

Anonymous said...

This is a topic which is near to my heart... Thank you!
Where are your contact details though?
My web page help i need money

Anonymous said...

What a data of un-ambiguity and preserveness of precious know-how about unexpected
emotions.
my web site: top online casinos usa

Anonymous said...

Hi there everyone, it's my first pay a visit at this web site, and paragraph is in fact fruitful in favor of me, keep up posting these posts.
Have a look at my blog post :: play slots online for money

Anonymous said...

Hi there are using Wordpress for your site platform?
I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own.
Do you need any html coding knowledge to make your own
blog? Any help would be really appreciated!
My web-site : casinos online For usa Players

Anonymous said...

I always spent my half an hour to read this website's posts every day along with a cup of coffee.
Also visit my site play slots for money

Anonymous said...

When someone writes an paragraph he/she maintains the plan
of a user in his/her mind that how a user
can know it. So that's why this article is outstdanding. Thanks!
Feel free to surf my web-site ... best affiliate marketing programs

Anonymous said...

When someone writes an paragraph he/she maintains the plan of a user in
his/her mind that how a user can know it. So that's why this article is outstdanding. Thanks!
Also see my webpage > best affiliate marketing programs

Anonymous said...

Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
Any suggestions?
Feel free to surf my web page - real online casinos

Anonymous said...

Did you [url=http://www.onlinecasinos.gd]casinos[/url] grant that you can stake Turn Mansion momentarily from your mobile? We be torture with a circuitous transportable casino at specific's disposal against iPhone, iPad, Android, Blackberry, Windows 7 and Smartphone users. Nobble of your gaming with you and be a conqueror [url=http://www.adultsrus.us]anal toys[/url] wherever you go.

Anonymous said...

[url=http://casodex-bicalutamide.webs.com/]Bicatlon
[/url] Apex
Capro
Bicalustad

Anonymous said...

Me and ozzy fucked more challenging, trying to show to our god!

FUCK YES!' just before cumming inside my warm pussy. were still fucking

Check out my page; hcg injections

Anonymous said...

12, [url=http://www.encuentrocubano.com/] Prozac Cost [/url] - Order Fluoxetine - prozac price http://www.encuentrocubano.com/ .

Anonymous said...

Hello my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and include almost all vital infos.
I'd like to see more posts like this .

Feel free to visit my homepage ... website

Anonymous said...

Hello There. I found your blog using msn. This is an
extremely well written article. I will be sure to bookmark
it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
I will certainly return.

Also visit my site; roulette

Anonymous said...

Heya are using Wordpress for your blog platform?

I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own.

Do you require any coding expertise to make your
own blog? Any help would be really appreciated!

Here is my weblog; yeast infection symptoms

Anonymous said...

Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is
just nice and that i can think you are a professional in this subject.
Well along with your permission let me to seize your feed
to keep updated with approaching post. Thank you 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.


Check out my page car insurance rates